FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (AND ANSWERS) ABOUT FIXED TERM INDIVIDUAL EMPLOYMENT AGREEMENTS:

Under what conditions can I sign a prospective employee to a fixed term agreement?

Ans:  Clause 66 (1) of the Employment Relations Act 2000 (ERA 2000) provides that an employer and an employee may agree that the employment will end 

· At the close of a specified date or period; or

· On the occurrence of a specified event; or

· At the conclusion of a specified project.

So I can simply state in the agreement that employment will end on the 30th November?
Ans:  No.  Clause 66 (2) states that before either party can agree to end employment on a specified date, event of end of a project the employer must 

· Have genuine reasons based on reasonable grounds for specifying the employment is to end that way; and
· Advise the employee when or how his or her employment will end and provide the reasons for it ending in that way.

Does that mean I can sign a new employee to a 6 month fixed term agreement to test out whether a new employer is going to be OK in the job?

Ans:  No.  Clause 66 (3) states that:

· to exclude or limit the rights of the employee under the Act; or

· to establish the suitability of the employee for permanent employment

are not “genuine reasons” for using a fixed term agreement.

What if I am unsure about continuing funding for a position?  Can I use a fixed term for one year and then renew it if funding looks OK for another year?

Ans:  This sort of thing can only be definitively argued in the Employment Court.  However it could be argued that this would fit the exclusion for excluding or limiting the rights of an employee.  It could be viewed as an attempt to avoid paying severance or redundancy.  Not many organisations can guarantee continuous funding!  In addition, yearly renewal of a fixed term agreement indicates an ongoing employment situation – or at least establishes the expectation of ongoing employment.  One would not expect to win such a case.

I have a staff member going on parental leave.  Can I use a fixed term agreement for his replacement?  And what happens if he decides not to come back to work?

Ans:  Yes, a fixed term agreement can – and should – be used.  There is a “genuine reason” and the agreement will end on a “specified event” (the return to work of the person on leave occurring) or a specified date (if it is known at the time the agreement is entered into).  Should the person on leave decide not to return to work you may advertise the role as a permanent position or, if all parties are agreeable, convert the fixed term agreement to an open term one.

Can an employee on a fixed term agreement be dismissed for poor performance?
Ans:  Yes.  The employer is still required to have cause and use due process, just as if the employee was on an open term agreement.  A fixed term agreement cannot be used to “limit or exclude the rights of the employee….”.  

If a staff member resigns or is dismissed before the term of the agreement is reached, do I have to pay them out the remaining period of the agreement?

Ans:  Not unless there is the resignation/dismissal clause in the agreement specifies that.  And it shouldn’t.  Such clauses usually provide for a week, a fortnight or, at the maximum, a month’s period of notice, depending on the circumstances attached to the role.  That does not mean that you cannot do that if you believe the circumstance warrant it – all employment agreements are considered to be “minimum documents”.

Am I required to make redundancy payments should such circumstances arise during the life of the agreement?

Ans:  Only if the terms of the agreement require it.  And again, they shouldn’t.  It is not usual to have a redundancy or similar severance clause (other than the normal resignation/dismissal clause) in a fixed term agreement.  It is generally accepted that the absence of a redundancy clause means no redundancy payment need be made.  Again, that does not mean that you cannot make a redundancy or severance payment.  For example, if the circumstances warrant it you may consider paying out the remainder of the term of the agreement, – see the previous question)

